miercuri, 30 aprilie 2008

pofta buna

Am vazut inainte sa vin in vacanta, la recomandarea unei amice bune, un micro-documentar in urma caruia am ramas marcat. Era de pe un site cu topicul "become vegetarian" si ilustra modul in care sunt chinuite animalele in fermele predestinate cresterii acestora "pe banda rulanta". Pe langa faptul ca la cea mai mare parte din ele, fiind dopate cu substante chimice (foarte nocive, uneori cancerigere, daca se concuma repetat, in special pentru sistemul digestiv), corpul creste prea repede si picioarele acestora nu sunt capabile sa-i sustina greutatea, acestea ajung in abatoare de multe ori aproape moarte (sau cu rani puternice) si inca se comercializeaza. In acelasi timp, cele incapabile sa se dezvolte concomitent cu restul sunt omorate cu brutalitate trantindu-le de pamant, calcandu-le pe cap sau prin alte metode grotesti din cauze pur economice. Un glont pentru fiecare ar fi probabil prea scump. Cele ajunse pe banda macelariilor sunt electrocutate (ceea ce implica o paralizie temporara) dupa care sunt decapitate (vaci), parjolite (porci) sau oparite (gaini) in timp ce unele dintre ele sunt inca sunt vii. Nu mai tin minte site-ul, dar promit sa-l caut in arhiva cand ajung la cluj si sa il postez. Dupa ce vezi jumatate de ora de videouri cu animale terorizate, chiar te gandesti serios (pt un minut sau doua, nu mai mult) ca lumea ar putea devenii vegetariana.
Inca doua documentarase pe care vii le pot recomanda sunt "zeitgeist [2007]" si la fel un video incorporat intr-un site referitor la efectul negativ al marketing-ului asupra mediului (ce se refera in special la cazul cetatenilor americani) si alte inca cateva teme interesante. Si pentru site-ul asta daca sunteti interesati va trebui sa mai asteptati pana saptamana viitoare.
Bine, una peste alta, miroase incredibil de bine a friptura de porc din bucatarie... asa cum o face mama, spropita cu vin, si o gramada de legume si un dressing teribil. Eu unul va trebui sa invat sa ma obisnuiesc cu cruzimea asupra animalelor! :))
Un 1 Mai deosebit de frumos tuturor!

Niciun comentariu: